
Veel mensen zijn bekend met de dagelijkse gewoonte van het ’s nachts opladen van hun telefoon, zodat deze ’s ochtends volledig opgeladen en klaar voor gebruik is. Of even snel de batterij naar 100% brengen voordat je de deur uitgaat, zodat je urenlang zonder oplader kunt. Dit klinkt allemaal logisch, maar is het eigenlijk wel slim om je telefoon telkens volledig op te laden?
Waarom je de batterij niet volledig moet opladen
Om met de deur in huis te vallen: met de huidige lithium-ion (Li-ion) batterijen in bijna alle smartphones is het niet noodzakelijk om de batterij steeds volledig te laten leeglopen of volledig op te laden. Maar waarom is dat zo?
Li-ion batterijen en hun beperkingen
Li-ion batterijen hebben een beperkt aantal laad- en ontlaadcycli voordat hun prestaties beginnen af te nemen. Als je de batterij niet helemaal oplaadt tot 100% of helemaal leeg laat lopen tot 0%, worden de laad- en ontlaadcycli niet volledig benut, wat de levensduur van de batterij verlengt. Door de batterij binnen een gematigd bereik te houden, behoudt deze zijn capaciteit beter en zal deze na verloop van tijd minder snel in vermogen en gebruiksduur afnemen.
Overladen vs. diepe ontlading
Je telefoon continu aan de lader laten liggen kan leiden tot overladen, wat de batterij kan belasten en de levensduur kan verminderen. Aan de andere kant is het ook niet aan te raden om de batterij volledig te laten leeglopen tot 0%, omdat dit diepe ontlading kan veroorzaken, wat schade aan de batterijcellen kan aanrichten.
Slimme oplaadtips
Natuurlijk is het niet praktisch om bij elke oplaadbeurt het batterijpercentage nauwlettend in de gaten te houden. Hier zijn enkele slimme tips om het meeste uit je batterij te halen:
- Opladen voordat de batterij leeg is: In tegenstelling tot oudere batterijtechnologieën hebben Li-ion batterijen geen last van het “geheugeneffect.” Het is beter om je telefoon op te laden voordat de batterij volledig leeg is;
- Vermijd 100% opladen bij langdurig aansluiten op de lader: het is niet nodig om je telefoon voortdurend op 100% opgeladen te houden, vooral niet als je hem langdurig aan de lader laat. Probeer het laadniveau tussen 20% en 80% te houden om de levensduur van de batterij te maximaliseren;
- Vermijd extreme temperaturen: blootstelling aan extreme hitte of kou kan de batterijprestaties negatief beïnvloeden. Laad en gebruik je telefoon bij gematigde temperaturen en vermijd direct zonlicht;
- Gebruik de originele oplader: als mogelijk, gebruik de originele oplader die bij je telefoon is geleverd. Andere opladers zijn mogelijk niet optimaal afgestemd op je telefoonbatterij en kunnen de laadsnelheid en prestaties beïnvloeden;
- Vermijd snel opladen als het niet nodig is: snel opladen kan handig zijn als je snel extra batterijvermogen nodig hebt, maar als je de tijd hebt, is langzaam opladen vaak beter voor de batterij.
Het is belangrijk om te onthouden dat batterijprestaties na verloop van tijd sowieso zullen afnemen, ongeacht hoe je je telefoon oplaadt. Dit is een natuurlijk kenmerk van lithium-ion batterijen. Het belangrijkste is om je telefoonbatterij op een verstandige manier te gebruiken door te proberen de batterij regelmatig binnen het aanbevolen bereik te houden om de levensduur en prestaties te optimaliseren.